Wednesday, 12 January 2011

Big & Small - Galette des Rois - French Epiphany Pastry

Early January sees the annual appearance of golden discs of pastry heaven in French bakeries - the galette des rois - a frangipane-filled flaky pastry treat which marks the arrival of Epiphany.

In each one, a charm is hidden.  The lucky person who is served the slice containing the charm (and hopefully avoids a broken tooth) is crowned the King or Queen and wins the right to wear the crown that accompanies each galette.

This year we made a few in miniature with a variety of designs (each complete with a miniature crown!)

Bonne année les gens!!!!!!!!!!!!
....si, si, on a tout Janvier pour ça....pour ça, et pour la galette des rois, vous ne croyiez tout de même pas qu'on allait laisser filer tout le mois sans vous préparer quelques galettes, tout de même?!
On aime trop ça en vrai, impossible de faire l'impasse sur la version miniature:)





Voici donc quelques galettes standard, pâte feuilletée et crème d'amande, et une version briochée aux fruits confits, à la mode provençale, comme ça y en a pour tous les goûts!
...et...oui, on voit la jolie fêve en forme de papillon, ce qui nous est arrivé avec toutes nos galettes cette année: Neil a un "sixième sens galettier", c'est à dire que son premier coup de couteau trouve systématiquement la fêve...il est trop fort (en plus, après, il la range dans MA part :)

We made an 'open' galette complete with a tiny butterfly charm...

Miniature galette - sliced, with tiny butterfly charm

And we made a Provence version which is a brioche decorated with glacé cherries and angelica...

In Provence a Epiphany brioche is common

And seeing as we had a real galette (for "research", of course!), we couldn't miss the chance to photograph miniature and full-sized ones together!

Miniature galette shown with a real one

Miniature galette with a real one in the background


Bon, donc meilleurs voeux et meilleures galettes à vous les gens et si j'ai le courage, la prochaine galette, je la fais moi même, parce que c'est l'arnaque, et c'est trop fastoche! Et vous, pas encore d'indigestion de galette?

Available in our Etsy store.

11 comments:

  1. Looks so delicious! Love the whole idea! Lovely miniatures! =D

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Your cake are so beautiful!! You know, I have never ever tasted la galette des Rois although I heve seenit many times.... Must fill this hole in my culture ;o)

    ReplyDelete
  4. Big ou small, une vraie folie ! Quand je jette un coup d'oeil à cette crème d'amandes, real or fake...Mon Dieu il faudrait que ça dure plus que le mois de janvier !
    (mais on est bête, bien d'accord, on pourrait les faire !)

    ReplyDelete
  5. Who got the feve in your house? I got it in mine!!!

    xo
    Sophia

    ReplyDelete
  6. Les petites couronnes sont trop choux!
    Et évidemment les galettes aussi :)

    Je suis pas très fan des galettes par contre, je trouve ça assez lourd.
    Ceci étant on en mange tous les ans et ici on les fait nous même :)

    xx
    Stéphanie

    ReplyDelete
  7. Thank you all :)

    Rosanna - you must do it! :)

    Sophia - on each occasion this year Neil 'struck gold' with the first cut; the knife grating against the fève. He must have a 6th sense when it comes to slicing galettes!

    In any case, somehow the fève then found itself in my slice every time....!

    Stephanie - si tu les fais toi-même, tu n'as qu'à les faire moins lourdes ;-)

    ReplyDelete
  8. Bah non c'est la frangipane en tant que telle. Je suis pas super fan non plus des trucs au beurre breton. Comme le kouign amann (merci Jack-Yves le breton) ou les palets bretons.

    Je blablate on voit que je suis en WE :D

    ReplyDelete
  9. Oh so yummy! Your reproduction is very, very close. Nice job.

    ReplyDelete