Woodland strawberries with blossom |
C'est arrivé d'un seul coup: notre petit parterre de fraisier des bois est devenu tout rouge!
What started off as six rather poorly looking plants that we ...ahem... "acquired" from the grounds of the Chateau de Chantilly a couple of years ago, is now a thriving patch of green. Last year alone we had enough fruit to make 3 pots of jam and a litre of ice cream :o)
Au départ, il s'agissait de six pauvres petits pieds arrachés à leur terre natale autour du château de Chantilly....Et en quelques années, c'est devenu une jungle fruitée, avec un rendement impressionnant (rien que l'année dernière, trois pots de confiture et un litre de glace!)
Forcément, fraises et Chantilly, ça ne pouvait pas rater ;-)
Something was telling me I just had to make a dessert with them... |
C'est d'autant plus agréable quand on sait que la production locale est réquisitionnée par les restaurants gastronomiques Parisiens, ah ha! Ils n'auront pas les nôtres!!!!
I made the delicious sweet coconut pastry myself; these fruits deserved better than that ready-made stuff!
Alors vite, vite , avant qu'elles ne soient trop mûres, ou dévorées par les piafs, une petite pâte sucrée à la noix de coco, une petite crème pâtissière à la vanille, et hop!
And as usual we couldn't resist the opportunity to whip out a couple of miniatures and take a few photos of everything together.
Comme souvent, pendant que Neil fait des photos "alimentaires", je me souviens que nous avons une version miniatures de la chose, et je ne résiste pas à l'envie de les empiler!!
The closest I had available was a miniature "red fruit tart" and a tartelette, but it's close enough!
The finished REAL strawberry tart with a sprig of garden mint |
Lovely home-made pastry with coconut |
Miniature tart and tartelette with the full-sized real tart |
Strawberries on a bed of crème pâtissière - made that too :-p |
Miniature tartelette next to a wild strawberry blossom on a real tartelette |
Miniature red fruit tart on home-made strawberry tart |
Hopefully we'll have some more to pick before long 'cos they were bloody delicious!
Heureusement, la saison s'annonce bonne, et la prochaine fois, je crois que je vais tenter les macarons... mais avant, promis, je ferai la tarte aux fruits miniatures qu'on m'a commandée en Janvier...(!)
En attendant, les gens, je m'en vais sortir du four quelques Marie-Antoinetteries, mais chut;-)
I love how you picture "real" with "mini". I've only got one red strawbery at the moment, the rest are all green.
ReplyDeleteBe patient Irene :), once they start to be red, you'll enjoy them even more, and thank you for your comment!
ReplyDeleteLovely pictures! And of course a nice work!
ReplyDeleteI am a strong believer of cooking in real to make good miniatures;)So that is why I bake. It looks super good.
ReplyDeleteAvec de telles photos, des idées de tout !
ReplyDeleteEt oui ce post me parle !
J'envie ces fruits bien rouges et bien murs car avec toute la pluie qui tombe ici depuis des semaines, nos quelques pauvres fraises ne sont pas prêtes de finir à la cuisine...
The large tart looks amazing, but when I scrolled down and saw the miniature one....oh my!!!
ReplyDeleteLinda x